Gdo Yönteminin Kullanılma Nedenleri

 
GDO Yönteminin Kullanılma Sebepleri?

Bu yöntemin kullanılmasının ana sebebi aslında bu yöntemle üretilen bitkilerin ilaçlara ve zararlılara karşı daha dirençli olması. Böylece kimyasal ilaç kullanımı azalıyor. Günümüzde mısır ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında GDO teknolojisi kullanılmaktadır. Bu yöntem kullanılarak bitkilerin lezzet, besleyicilik ve dayanıklılık gibi özellikleri geliştirilebilmekle birlikte istenmeyen durumlara daha hızlı müdahale edilmesini sağlıyor. Bu yöntem aşı ve ilaç sektöründe de önem kazanmaktadır. Bu yöntemle susuzluğa dayanıklı bitki üretimi gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.
GDO yöntemi kullanılarak üretimin daha bol olması sağlanabilmekte ve bu da dünyada artan gıda ihtiyacını karşılama konusunda yeterli olabilmektedir. Ancak hem çevresel faktörler hemde insan sağlığı düşünüldüğünde zararları olabileği de eleştiriler arasında. GDO’ nun kansere yol açtığı henüz kanıtlanmış olmasada insanlar arasında kansere neden olduğu bilinmektedir.
GDO’ nun tohumları çevreye karıştığında doğal ürünlerin yapısını bozabileceği gibi böcek üremesini de olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir. Ekosistemin çökme olasılığı ve biyolojik kirliliğin oluşması eleştirilen diğer konular arasındadır. Tartışma sadece çevresel ve sağlık konusunda da değil üstelik. Bir de ekonomik boyutu var. Bugün GDO’ lu üretimi tekelinde bulunduran birkaç büyük şirket var. Yani GDO’ lu üretimin başlaması demek aslında küçük esnafın yok olması demek. Bu durum tohum fiyatlarının artabileceği düşüncesini de getirmiyor değil akıllara. Çünkü geleneksel tarımda bu yıl kullanılan tohum bir sonraki yıl kullanılabilmekte ancak GDO’ lu tarımda ise bu mümkün olmamakta ve her yıl üreticilerden tohum alınma zorunluluğu oluşmaktadır. Bu durumda tohum fiyatları artabileceği gibi ülke ekonomisine de olumsuz katkı sağlayabilecektir.

Alınan kaynak: www.bilgiustam.com