25 Milyon Çiftçi GDO'lu Tohum Kullanıyor

14.04.2013 16:06
ABD, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren gıda ürünlerinin yüzde 50'sinden fazlasını üretirken dünya çapında en çok kullanılan GDO'lu ürünler mısır, soya fasulyesi ve şeker pancarı oldu.
Genetiği değiştirilmiş gıdalar, laboratuvar ortamında diğer bitkiler, hayvanlar, virüsler ya da bakterilerden alınan genlerle DNA'sı değiştirilen bitki ya da et ürünleri olarak tanımlanıyor.
Genetik mühendislik teknikleri, bitkilerin haşerelere ve ot öldürücülere karşı korunması, besleyici değerinin artırılması ve raf ömrünün uzatılması için kullanılıyor.
Genetiği değiştirilmiş ilk bitki, 1982'de laboratuvarda antibiyotiğe dirençli tütün bitkisi kullanılarak elde edildi. Bu tür bitkilerin tarladaki denemeleri ise 1986'da Fransa ve ABD'de yapıldı. 1987'de Belçika'da Marc Van Montagu ve Jeff Schell tarafından kurulan Bitki Genetik Sistemleri, Bacillus thuringiensis'dan (Bt) alınan böcek öldürücü proteinlerin eklenmesiyle elde edilen genetiği değiştirilmiş tütün üreten ilk şirket oldu.
Çin, 1992'de virüslere karşı dirençli tütünün ticaretine izin verin ilk ülke oldu.
Genetiği değiştirilmiş gıda ürünlerinin satışına ise ilk kez 1994'te ABD'de izin verildi. ABD'de piyasa çıkan ilk genetiği değiştirilmiş ürün, raf ömrü uzatılmış domates oldu. Avrupa'da ticaretine izin verilen ilk genetiği değiştirilmiş ürün ise herbisite dirençli tütün oldu. 2000 yılında bilim adamları ilk kez besleyiciliğini artırmak için A vitamini ekledikleri genetiği değiştirilen pirinç üretti.
Genetiği değiştirilmiş bitki en çok ABD'de yetiştiriliyor
Tarımda Biyo-Teknik Uygulamalar Uluslararası Merkezi (ISAAA) verilere göre 2010 itibarıyla tüm dünyada genetik değişime uğramış bitki en çok ABD'de yetiştiriliyor. 66,8 milyon hektarlık alanda genetik değişime uğramış bitki üreten ABD'yi 25,4 milyon hektarla Brezilya, 22,9 milyon hektarla Arjantin, 9,4 milyon hektarla Hindistan, 6 milyon hektarla Kanada ve 3 milyon hektarla Çin izliyor.
ISAAA'ya göre 29 ülkede 25 milyondan fazla çiftçi, genetiği değiştirilmiş tohumlar kullanarak tarım yapıyor. Bu çiftçilerin 6,5 milyonu Çin'de, 6,3 milyonu ise Hindistan'da yaşıyor.
BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), 2011 itibarıyla sadece biyo-teknoloji tohum piyasasının 13,2 milyar dolara ulaştığını açıkladı. En çok kullanılan genetiği değiştirilmiş ürünler arasında başta gelen mısır, soya fasulyesi ve şeker pancarının yıllık değeri ise 160 milyar doları buluyor.
Alınan Kaynak:haber7.com